h

Blog Jimmy Dijk

5 december 2019

Geen rechten afbreken, maar rechten opeisen

Bijstand is een recht. Het was ooit bedoeld om mensen die zonder werk kwamen te zitten bestaanszekerheid te garanderen. De Algemene Bijstandswet werd in 1965 ingevoerd door Marga Klompé, minster van de Katholieke Volkspartij (KVP). Deze partij is later opgegaan in het CDA.

Lees verder
29 oktober 2019

Stop concurrentie in de callcenterwereld

Vorige week presenteerde de SP in Groningen een zwartboek met klachten van (oud-)werknemers van callcenter Transcom. Daarin meldden werknemers met name over lagen lonen, hoge werkdruk en het ontbreken van een pensioenvoorziening. Die problemen zijn niet specifiek voor Transcom. Ook bij andere callcenters zoals Cendris, Custum Connect en WebHelp ervaren werknemers dezelfde problemen. 

Lees verder
10 oktober 2019

Het neoliberalisme is failliet. En nu?

Foto: Len
Minister De Jonge (CDA) zei in maart dat de marktwerking in de zorg is doorgeschoten. Volgens de kersverse CDA-fractievoorzitter Heerma is de woningmarkt kapot en moet de woningmarkt weer ‘volkshuisvesting’ gaan heten. Naast deze CDA’ers horen we het D66 van Jetten pleiten voor een miljonairsbelasting en spreken D66’ers ineens over de groeiende tweedeling en zelfs over de strijd tegen het neoliberalisme. Een jaar eerder gaf CU-leider Segers aan dat Nederland behoefte heeft aan een nieuwe politieke agenda, tegen het neoliberalisme.
Lees verder
24 juli 2019

Getimede plaspauzes

Foto: SP Groningen

Werk is de bron van waarde en rijkdom. Toch gaat deze waarde vaak niet naar de werknemers, maar verdwijnt deze in de vorm van winst in de zakken van bedrijven. Zodoende staan bij de meeste bedrijven niet de belangen van werknemers voorop, maar de winsten. Zo ook bij het Groningse callcenter Transcom. Dit maakte in 2018 een winst van 1,1 miljoen euro, winst die werd voortgebracht door het harde werk van de werknemers.

Lees verder
3 januari 2019

Echte vooruitgang

Foto: SP

Burgemeester Den Oudsten sprak tijdens zijn nieuwjaarstoespraak over “een ongekende economische groei die de gemeente Groningen als economisch centrum van het Noorden doormaakt”. Waar de economische ontwikkeling in Groningen normaal langer op zich laat wachten dan in de rest van het land, loopt Groningen nu in de pas en is het aantal banen inderdaad toegenomen.

Lees verder

U bent hier