h

Eindelijk besluit over kamerverhuur

19 juni 2008

Eindelijk besluit over kamerverhuur

Gisterenavond besloot de gemeenteraad over de invoering van een norm voor het aantal kamerverhuurpanden per straat. Eindelijk viel er een besluit: voortaan mag maximaal vijftien procent van de huizen in een straat uit kamerverhuurpanden bestaan. De SP is daar blij mee omdat daarmee de balans langzaam zal worden hersteld.

SP-raadslid Eelco Eikenaar vreesde dat het een kakofonie van voorstellen af zou leiden van de kern: het herstellen van de balans. Eikenaar: “Bij eerdere debatten over dit onderwerp vlogen de voorstellen je om de oren maar van een duidelijk besluit kwam het niet.” Ook dit keer kwamen er vele voorstellen. “De VVD wilde een manifestatie over kamerverhuur en een norm per straat, GroenLinks toch maar 25% kamerverhuurpanden per straat, Student en Stad wilde geen norm en ga zo maar door. Gelukkig viel uiteindelijk het besluit om maximaal vijftien procent panden toe te staan.”

Dat besluit was volgens de SP ook hard nodig. “Kamerverhuurpanden maken een straat levendig maar Eelco Eikenaarteveel kamerverhuurpanden in een straat maken een straat voor sommige mensen onleefbaar. En dat laatste moeten we voorkomen. Vooral omdat iedereen in deze stad recht heeft om een rustig leven te kunnen leiden. Maar niet alleen daarom. Proberen we niet nú de balans te herstellen dan ben ik bang dat het draagvlak onder kamerverhuur weg geslagen wordt. Dan krijgen we de roep om een campus, studenten dus massaal wegstoppen aan de rand van de stad, dat is niet wat de SP wil” aldus Eikenaar.

Nieuwe kamers moeten worden gerealiseerd door woningbouwcorporaties in samenwerking met universiteit en hogeschool. De wethouder moet daarin volgens de SP de leiding nemen. Eikenaar: “Dat heeft de wethouder toegezegd maar het moet niet bij alleen woorden blijven. Daden zijn van belang. Daarnaast moet er volgens mij worden ingezet op het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar kamers ook dat heeft de wethouder toegezegd.”

 

“Tijd om knopen door te hakken”
Dossier Wonen
Dossier van Eikenaar

 

U bent hier