h

SP start actie tegen sluiting verzorgingshuizen

13 juni 2014

SP start actie tegen sluiting verzorgingshuizen

De SP Groningen maakt zich zorgen over de gevolgen van het kabinetsbeleid om verzorgingshuizen te sluiten en ouderen langer thuis te laten wonen. Het kabinet wil 800 van de 1300 verzorgingshuizen sluiten. De SP-afdeling is daarom een handtekeningenactie gestart tegen de sluitingen en verplicht verhuizen van ouderen.

Volgens de SP zullen vanwege deze bezuinigingen ouderen in verzorgingshuizen gedwongen moeten verhuizen. Of ze komen het verzorgingshuis niet meer in terwijl zij die geborgenheid juist nodig hebben. Deze plannen betekenen bovendien dat ouderen verplicht langer thuis moeten blijven wonen, terwijl er ook fors bezuinigd wordt op de thuiszorg.

“Een verhuizing is voor ouderen vaak een enorm ingrijpende verandering. Daarom vinden wij dat gedewongen verhuizingen moeten worden tegengegaan en de afbraak van de ouderenzorg moet stoppen”, aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk.

Ook in de stad Groningen beginnen de eerste signalen van sluitende en inkrimpende verzorgingstehuizen te ontstaan. Zo zal Maartenshof aan Schaaksport (Zorggroep Groningen) versneld wordt afgebouwd en de nieuwbouw van Innersdijk in de wijk Beijum kleiner worden. Maar ook verzorgingstehuis Menno Lutter aan het Overwinningsplein (ZINN) zal in 2016 in haar huidige vorm de deuren sluiten en zullen de bewoners moeten verhuizen.

De SP wil dat het stadsbestuur meer duidelijkheid geeft over de sluiting van de verzorgingshuizen en de gevolgen voor ouderen die langer thuis moeten blijven wonen. Dijk:

“Als ouderen door dit kabinet verplicht worden om langer thuis te blijven wonen, zullen zij meer (thuis)zorg van de gemeente nodig hebben. We kunnen onze ouderen namelijk niet de dube laten worden van dit kabinetsbeleid.”

De komende weken worden over de hele stad handtekeningen opgehaald. Afgelopen zaterdag stond de SP in Beijum, komende zaterdag in Lewenborg en volgende week zaterdag in de Oosterpark. Kom ook langs om te tekenen!

U bent hier