h

Keukentafelgesprekken asociaal en mensonterend

30 maart 2015

Keukentafelgesprekken asociaal en mensonterend

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk noemt de manier waarop het stadsbestuur van Groningen omgaat met thuiszorgcliënten asociaal en mensonterend. Uit een meldpunt van de SP komt naar voren dat de gesprekken die de gemeente voert met thuiszorgcliënten vooral tot doel hebben om te bezuinigen.

De manier waarop de zogenaamde keukentafelgesprekken gevoerd worden komen volgens de SP denigrerend en mensonterend over.

De meldingen varieerden in klachten over de vorm van de gesprekken, klachten over de uitkomst van de gesprekken of mensen die bang waren om het gesprek te voeren. Ook komt duidelijk naar voren dat het doel van de gesprekken is om te bezuinigen. Cliënten kregen letterlijk te horen:

“Er moet bezuinigd worden op de thuiszorg. Daarom krijgt u minder uren”

of

“Dat hoort. Dat moet van de gemeente”.

Mensen weten vaak niet wat hen overkomt, hebben er slapeloze nachten door en weten niet hoe ze bezwaar kunnen maken.

“Het lijkt erop dat D66, PvdA, VVD en GroenLinks tevreden zijn over deze manier van werken en deze bezuinigingen. Ik zou me er kapot voor schamen als ik hun was.”, aldus SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.

De SP-afdeling Groningen verzamelde tussen 17 en 30 november vorig jaar een twintigtal klachten. Deze klachten zijn zorgvuldig onderzocht en uitgewerkt, omdat het vaak om kwetsbare en ouderen mensen gaat, die zich vaak bescheiden opstellen en niet snel klagen of om (meer) hulp vragen.

“Als je bedenkt om welke groep mensen het gaat, moet je tot de conclusie komen dat de uitkomsten van deze meldweek een zorgwekkend signaal naar voren brengt”, aldus Dijk.

Komende maanden gaat de gemeente ook keukentafelgesprekken voeren met PGB-houders en mensen die lichtere thuiszorg (HH1) ontvangen. Het SP-meldpunt blijft daarom komende maanden geopend.

U bent hier