h

SP blij met opvang illegale vreemdelingen

15 maart 2015

SP blij met opvang illegale vreemdelingen

De SP is blij dat het Formule 1 Hotel in Groningen vanaf maandag opvang biedt aan uitgeprocedeerde vreemdelingen. De SP stelde hier in januari schriftelijke vragen over aan het college b&w en opperde deze locatie.

Raadslid Mechteld van Duin: “Het heeft even geduurd, maar de SP is blij dat de gemeente vanaf maandag opvang biedt. Het is ook fantastisch dat stichting Inlia in de tussentijd de meer dan 40 aangemelde vreemdelingen provisorisch huisvest, totdat de gemeente haar verplichting nakomt.”

Recht op basisvoorzieningen

Uitgeprocedeerde vreemdelingen kunnen soms niet meteen of helemaal niet terugkeren naar hun land van herkomst. 28 dagen na afwijzing van een asielverzoek worden zij uit een asielzoekerscentrum gezet en komen dan veelal op straat terecht.

“Deze mensen mogen niet werken en hebben nauwelijks rechten in Nederland. We hebben als samenleving de plicht om ervoor te zorgen dat basisvoorzieningen zoals een slaapplek en eten voorhanden is,” aldus Van Duin.

Rechter ging tegen kabinetsbeleid in

Tegen de wil van het PvdA-VVD kabinet in besloten rechters in december 2014 dat illegale vreemdelingen opgevangen moeten worden.

Van Duin: “Naast het feit dat ieder mens recht heeft op onderdak en eten, wil de SP met deze voorziening ook voorkomen dat deze mensen in de criminaliteit terecht komen of slachtoffer worden van uitbuiting.” Ook wordt hier volgens de SP mee voorkomen dat zij uit het zicht van de overheid verdwijnen.

Permanente opvang

De opvang voor deze mensen is op het moment nog tijdelijk en zal vier maanden duren. De SP pleit voor een permanente voorziening.

Van Duin: “In juli zal het niet plotseling zo zijn dat deze groep mensen wél binnen 28 dagen kan terugkeren naar het land van herkomst. Misschien dat dit kabinet tot inkeer komt na het vertrek van Opstelten en Teeven, maar totdat dit land een realistisch en humaan asielbeleid heeft, zal een opvangvoorziening voor deze mensen nodig zijn.”

U bent hier