h

SP roept op tot maatschappelijke coalitie voor actie richting Den Haag

19 juli 2023

SP roept op tot maatschappelijke coalitie voor actie richting Den Haag

Foto: Robin Reitsema

"Het is geen natuurramp geweest, geen toeval of pech, dat onze overheid is afgebroken. Dat is een welbewust politiek project geweest, met een bijbehorende ideologie." Dat zegt Daan Brandenbarg, fractievoorzitter van de SP Groningen, tijdens het voorjaarsdebat. Hij roept op om samen een einde te maken aan de jarenlange afbraak van de publieke sector, die in Groningen en de rest van het land heeft geleid tot een geërodeerde overheid. Een overheid die steeds minder kan.

Tijdens de bespreking van de voorjaarsbrief in de gemeenteraad deed de SP-fractie, gesteund door de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en ChristenUnie, een oproep aan het college om een maatschappelijke coalitie te bouwen. Deze coalitie zou volgens de partijen moeten bestaan uit gemeenten en maatschappelijke instellingen, zoals verenigingen, vakbonden en woningcorporaties. Deze zou zich in de verkiezingscampagne en daaropvolgende onderhandelingen moeten uitspreken voor herstel van de gemeentefinanciën en tegen verdere bezuinigingen op gemeentelijke en andere maatschappelijke waardevolle taken.

SP-fractievoorzitter Daan Brandenbarg stelt dat dat hard nodig is: “Doordat het rijk bezuinigt, loon- en prijsstijgingen onvoldoende door het Rijk gecompenseerd worden én het rijk besloten heeft vanaf 2026 het gemeentefonds te korten, staan de financiën van gemeenten onder grote druk. Dat is onverantwoord en moet anders. De komende verkiezingen bieden daarvoor een kans. Maar dan moeten wij die boodschap heel duidelijk overbrengen, met iedereen die dat ook vindt.”

De partij vindt dat het na jarenlange afbraak van de publieke sector tijd is om de samenleving op te bouwen. Brandenbarg: “De jarenlange afbraak van onze publieke sector heeft de ongelijkheid vergroot, de armoede verergerd en onze overheid uitgehold. Daarom moeten we nu juist fors gaan investeren in belangrijke sociale infrastructuur: armoedebeleid, buurtopbouwwerk,  jongerenwerk en publieke instituties die van onze inwoners zijn. Dat is de basis van onze samenleving.”.

Brandenbarg stelt dat de coalitie, waar de SP deel vanuit maakt, daar hard mee aan de slag is. “We investeren fors in de Noordelijke wijken, bouwen een gemeentelijk energiebedrijf op en hebben met het steunpakket voor de gestegen energiekosten en kosten voor levensonderhoud laten zien dat we alles op alles zetten voor een goed armoedebeleid. Het wordt ons echter niet makkelijk gemaakt. We moeten er met zijn allen voor knokken dat er altijd voldoende geld blijven om die sociale infrastructuur op orde te houden.”

Lees de toespraak van Daan Brandenbarg hier: Voorjaarsdebat bijdrage van Daan Brandenbarg :: SP Groningen

Reactie toevoegen

U bent hier