h

SP: “Directe kwijtschelding afvalstoffenheffing forse lastenverlichting voor mensen met bescheiden inkomen”

1 november 2023

SP: “Directe kwijtschelding afvalstoffenheffing forse lastenverlichting voor mensen met bescheiden inkomen”

Vanaf 2024 kent de gemeente direct volledige kwijtschelding van de afvalstoffenheffing toe voor mensen die daarvoor in aanmerking komen. Dat staat in de ontwerpbegroting 2024 van de gemeente. Volgens SP-fractievoorzitter Daan Brandenbarg is dit een grote stap: “Mijn partij pleit hier al jaren voor, dus zijn erg trots op. Waar de gemeente Groningen vroeger onderaan het lijstje bungelde van gemeente qua tijd tot toekenning, loopt ze nu voorop. Dat is grote winst voor mensen die het geld niet kunnen missen.”

Tot voor kort kregen mensen na 3 jaar een minimuminkomen te hebben gehad gedeeltelijke kwijtschelding en na 5 jaar volledig. Vorig jaar zorgde een voorstel van SP, PvdA, GroenLinks, PvhN, CU en PvdD er voor dat het na 3 jaar meteen volledig werd toegekend. Vanaf volgend jaar gaat dat direct gebeuren. Brandenbarg: “Al sinds ik in deze raad zit doet mijn partij bij de begroting het voorstel om eerder kwijtschelding toe te passen. Mijn voorganger Jimmy Dijk maakte er zelfs een halve show van met borden en landkaarten. Ik ben erg trots dat het college nu voorstelt om direct volledige kwijtschelding toe te passen voor mensen die dat nodig hebben.”

Voor inwoners met een kleine beurs scheelt dit 262 tot 273 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van het huishouden.

Reactie toevoegen

U bent hier