h

SP-succes: inzet voor kwaliteit internationale studentenhuisvesting

1 juli 2015

SP-succes: inzet voor kwaliteit internationale studentenhuisvesting

Afgelopen week nam de SP, samen met D66 en Student en Stad, het initiatief om internationale studentenhuisvesting in Groningen te verbeteren. De drie voorstellen die hiervoor werden ingediend werden aangenomen door de gemeenteraad.

SP-raadslid Mechteld van Duin:

“Omdat internationale studenten vaak kort in Groningen verblijven, zij de taal en hun rechten niet kennen en zij niet even op en neer kunnen om hun kamer te bekijken, vallen zij makkelijker ten prooi aan huisjesmelkerij. Dat moeten we stoppen.”

Van Duin:

“We zien dat de kwaliteit van woningen voor internationale studenten nog steeds onder de maat is en dat zij te veel betalen. De informatie die deze studenten over wonen in Groningen krijgen is eenzijdig en niet onafhankelijk. Dit wordt namelijk verzorgd door de Housing Office, die zelf aan internationale studenten verhuurt en meerdere malen is genomineerd voor de Huisjesmelker van het jaar-verkiezing.”

Ook worden contracten vaak niet in het Engels aangeboden, waardoor studenten niet weten waarvoor ze tekenen.

“Onze voorstellen pakken deze problemen aan,” aldus Van Duin.

De voorstellen komen voort uit een rondgang langs internationale studenten die in Groningen wonen, woningcorporaties die aan hen verhuren en verschillende belangenorganisaties. De gemeente gaat onder andere afspraken maken over de kwaliteit en de prijs van internationale studentenhuisvesting en zal zich hard maken voor tweetalige contracten. Van Duin:

“Er is meer voor nodig om de problemen echt op te lossen, maar dit is zeker een stap in de goede richting.”

In 2008 eindigde de Housing Office op de 2e plaats bij de Huisjesmelker van het Jaar-verkiezing. Afgelopen maanden voerde ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, opnieuw met internationale studenten actie voor betere huisvesting. De Housing Office heeft daardoor in april al een en ander aangepakt en verbeterd.

"Het is een succes voor de huurders dat zij nu ook worden gesteund door de gemeente," aldus Van Duin.

U bent hier